SOH-Opleiding (Spreekuur Ondersteuner Huisarts) Breda- Leerpunt KOEL

Leerpunt KOEL is dé aanbieder van de scholing Spreekuur Ondersteuner Huisarts (SOH), waarin doktersassistenten en triagisten zelfstandig leren om veel voorkomende klachten af te handelen. De SOH’er neemt werk uit handen van de huisarts, waardoor deze meer tijd heeft voor complexere problematiek. Om veiligheid te garanderen moet de huisarts wel te allen tijde bereikbaar zijn voor vragen en binnen een uur autoriseren. Daarnaast dragen de extra taken positief bij aan de kwaliteit van zorg en het werkplezier van assistenten en triagisten.

“De opleiding biedt uitdaging aan de assistenten wat absoluut bijdraagt aan hun werkplezier”

Lees meer

Opleidingsinformatie

  • Doktersassistenten, Praktijkondersteuners, Verpleegkundigen
  • Kennis-en-wetenschap, Medisch handelen, Organisatie, Professionaliteit
  • Woensdag 21 Augustus 2019
  • Breda, Hotel Princeville
  • 09.30 - 12.30 uur
  • 29 accreditatiepunten
  • Mevr. K. van Belle, Mevr. M. de Jong
  • € 2325,00
Beschikbaarheid: Vol
Aanmelden volgende scholing Naar winkelwagen

Omschrijving

De opleiding tot Spreekuur Ondersteuner Huisarts bestaat uit twee delen. Het eerste deel zijn de bijeenkomsten en het tweede deel is een praktijkstage. In opleiding tot SOH’er staan ingangsklachten binnen de volgende modules centraal:

  • Module Huid:
    Bijtwonden, Schaafwonden, Scheur- en snijwonden, Brandwonden, Corpus Alienum, Tand door lip, Huidreacties, Tekenbeet, Insectenbeet, Mictieklachten
  • Module KNO:
    Keelpijn, Sinusitis/verkoudheid, Neusbloeding, Inbrengen neustampon
  • Module Extremiteiten:
    Enkeldistorsie, Subunguaal hematoom 

“Het hele proces van het zelfstandig leren in het DLO tot de fysieke bijeenkomsten was heel waardevol!”           

Leerdoelen

Bijeenkomsten
Tijdens de bijeenkomsten worden algemene aspecten behandeld zoals SOEP, ICPC, algemene ziektebeleving, communiceren en omgaan met patiënten. Daarnaast wordt per klacht de specifieke anamnese, het lichamelijk onderzoek en de diagnose behandeld. Hierbij wordt gebruik gemaakt van o.a. de Digitale Leeromgeving, rollenspelen, lotusslachtoffers en eigen casuïstiek. De bijeenkomsten worden afgesloten met een eindtoets, waarin theorie en praktijkvaardigheden worden getoetst. Na een positieve afronding hiervan ontvangen de deelnemers het eerste deelcertificaat.

Leerpunt KOEL heeft voor de opleiding tot Spreekuur Ondersteuner Huisarts een Digitale Leeromgeving ontwikkeld (DLO). Het werken met online leeractiviteiten in het DLO, biedt de deelnemer de mogelijkheid om de leerstof op eigen gelegenheid, tempo en wijze eigen te maken. Het DLO geeft de docent daarnaast de mogelijkheid om het leerproces van de deelnemer te volgen en daar waar nodig de fysieke bijeenkomsten op aan te passen.

Stage 
Deel twee bestaat uit een stageperiode (6-9 maanden). Hierin staat het zelfstandige uitvoeren van medische handelingen centraal. In deze periode moeten alle genoemde klachten en vaardigheden minimaal driemaal zelfstandig goed uitgevoerd worden en afgetekend worden door de aanwezige huisarts. Daarnaast krijgen de deelnemers een werkplekgerelateerde eindopdracht. Een compleet portfolio moet opgestuurd worden naar de examencommissie van Leerpunt KOEL om het tweede deelcertificaat te ontvangen. Na het behalen van beide deelcertificaten ontvangt de deelnemer het Pontifex-certificaat van de volledige leergang met een geldigheid van 2 jaar.

Programma

Studiebelasting:

  • 6 bijeenkomsten van 3 uur
  • 20-24 uur zelfstudie met DLO
  • 6-9 maanden stage
  • 1 dagdeel examen (altijd in Zwijndrecht)

Toelatingseisen

Minimaal afgeronde MBO-opleiding Doktersassistent, triagist of verpleegkundige met ruime werkervaring. HBO werk- en denkniveau is een pré.