Onbegrepen buikklachten

Buikpijn. Misschien wel de meestgehoorde klacht bij zowel kinderen als volwassenen. En misschien ook wel een van de lastigst te beoordelen klachten. Want al is de hoofdmoot bij kinderen 'ik-wil-niet-naar-schoolbuikpijn', natuurlijk kan er ook iets alarmerenders achter zitten.

Het onderzoek naar goede diagnostiek ontwikkelt zich, en er komt steeds nieuw afnamemateriaal tot uw beschikking, met bijbehorende formulieren, processen en routines.
Als doksterassistente of praktijkondersteuner bent u de spil in de logistieke afhaneling van laboratoriumonderzoek aan de kant van de huisartsenpraktijk. U houdt zich bezig met de formulieren, het afnamemateriaal, de ophaaltijden, uitslagen en ga zo maar door. Goed om deze zaken goed in de vingers te hebben.

Daarom organiseren de Samenwerkende Laboratoria (RLM, Result Laboratorium en PAL) dit najaar twee scholingsavonden voor doktersassistenten en POH's van huisartsenpraktijken in onze regio. Thema’s waar wij veel vragen over krijgen en die we graag behandelen zijn:

 

      

 

 

 
Lees meer

Opleidingsinformatie

 • Doktersassistenten, Praktijkondersteuners
 • Professionaliteit
 • Dinsdag 01 Oktober
 • Gorinchem, Beatrixziekenhuis
 • 18.00 - 20.30 uur
 • 2 accreditatiepunten
 • € 0,00
Beschikbaarheid: nog 5 plaatsen
Aanmelden volgende scholing Naar winkelwagen

Omschrijving

Onze patholoog, arts-microbioloog en de laboratoriumspecialist klinische chemie nemen je aan de hand van sprekende praktijkvoorbeelden mee in de wereld van laboratoriumdiagnostiek. Dit aangevuld met praktische instructies. Ook kun je een kijkje nemen in een van onze laboratoria. Leuk om te ontdekken waar al dat materiaal heen gaat, toch?  

We zien je graag op een van deze twee avonden!

Leerdoelen

Na deze scholing:

 • Weet je meer over veel voorkomende oorzaken van onbegrepen buikpijn.
 • Weet je welk laboratoriumspecialisme hierbij van nut kan zijn (en welke niet).
 • Weet je welke laboratoriumtesten zinvol zijn bij onbegrepen buikpijn.
 • Ken je het belang van een juiste lab-aanvraag en afname instructie. 
 

Programma

Programma
 

17.00-18.00 uur Inloop met soep en een broodje
18.00-18.30 uur Microbiologie
Diarree, het perspectief van de microbioloog
door Roel Streefkerk- arts microbioloog RLM
18.30-19.00 uur Klinische chemie
Coeliakie, hoe kom je hier achter
door Michael Fouraux-laboratoriumspecialist
bij Result Laboratorium
19.00-19.15 uur Pauze
19.15-19.45 uur Pathologie: Helicobacter pylori,
de verscholen Calimero
door Francien Nederveen, patholoog bij PAL
19.45-20.30 uur Tijd voor de praktijk

Dit is het moment om praktische vragen te stellen. Medewerkers van het PAL, RLM en Result Laboratorium geven een demonstratie van alle afnamematerialen en staan klaar om je vragen te beantwoorden. Daarnaast kun je een kijkje nemen in de praktijk. Medewerkers van Result Laboratorium leiden je rond tussen alle buizen en apparatuur op het klinisch chemisch laboratorium locatie Beatrixziekenhuis (Result Laboratorium).
 

(Na)scholingen en opleidingen op locatie gaan door

Wij gaan door met de fysieke (na)scholingen en opleidingen bij Leerpunt KOEL en op externe locaties. Dat doen we conform de RIVM-richtlijnen en maatregelen van de overheid.

Mocht een scholing toch geannuleerd worden, dan stellen we u tijdig op de hoogte per mail. Daarvoor hoeft u niet zelf contact op te nemen.