Online Opleiding Management Ondersteuner Huisarts (MOH)

Als je (mede)verantwoordelijkheid wilt dragen voor de aansturing van de huisartsenpraktijk

Het wordt steeds drukker in de huisartsenpraktijk. Niet alleen zijn er steeds meer patiënten met complexe vragen, ook op managementvlak komt er steeds meer op u af.

Leerpunt KOEL biedt een praktijkgerichte opleiding voor medewerkers van de huisartsenpraktijk die (mede)verantwoordelijkheid dragen voor de aansturing van de praktijk, en op zoek zijn naar concrete handvatten.

Om de huisarts te ondersteunen, ontwikkelt u tijdens deze opleiding tot MOH competenties die nodig zijn om effectief management te helpen ontwikkelen en uit te voeren. Na afronding van de opleiding tot MOH bent u in staat om verschillende onderdelen van het management van de praktijk zelfstandig uit te voeren en de huisarts op een proactieve manier te adviseren en ondersteunen bij diverse managementtaken.

In het onderstaande leest u meer over de competenties die u tijdens de MOH-opleiding aanleert.

Lees meer

Opleidingsinformatie

  • Doktersassistenten
  • Communicatie, Organisatie, Professionaliteit, Samenwerking
  • Donderdag 21 April 2022
  • Thuis - Live online learning
  • 18.30 - 22.00 uur
  • 16 accreditatiepunten
  • Dhr. R. van Bergeijk
  • € 1095,00
Beschikbaarheid: nog 3 plaatsen
Aanmelden volgende scholing Naar winkelwagen

Omschrijving

Het wordt steeds drukker in de huisartsenpraktijk. Niet alleen met meer patiënten en complexere vragen, ook het management van de praktijk vraagt steeds meer tijd. Om de huisarts te ondersteunen leert de MOH'er de competenties die nodig zijn om het management te helpen ontwikkelen en uit te voeren.

Na afloop van de opleiding, kan de MOH'er verschillende onderdelen van het management van de praktijk zelfstandig uitvoeren en de huisarts op een proactieve manier te adviseren en ondersteunen bij diverse managementtaken.

Leerdoelen

Na afloop van de scholing bent u in staat om:

  • Bij te dragen aan de vorming en uitvoering van het beleid van de huisartsenpraktijk.
  • De praktijk te ondersteunen bij het schrijven van het jaarplan en daarin doelstellingen te vertalen naar concrete resultaten.
  • De financiële gevolgen van beleidskeuzen in te schatten en adviseren hoe op korte termijn besparingen gerealiseerd kunnen worden.
  • Aan de hand van een door uzelf opgestelde, strategische personeelsplanning inzichtelijk te maken aan welke competenties de huisartsenpraktijk de komende jaren behoefte heeft. Dit vormt de basis voor een praktijkeigen personeelsbeleid.

Programma

Iedere bijeenkomst wordt afgesloten met een (beperkte) huiswerkopdracht, welke tijdens de daaropvolgende bijeenkomst wordt besproken. Daarnaast wordt tijd besteed aan het werken aan de eindopdracht.

Bijeenkomst 1: Het beleidsplan
Wat is goed beleid? Tijdens deze bijeenkomst bespreken we hoe u een goed bedrijfsplan in elkaar zet, gebruikt, evalueert en bijstelt als er iets aan schort.

Bijeenkomst 2: Financieel Management
Het financieel management van de praktijk is één van de belangrijkste taken binnen een praktijk. We bespreken hoe u kunt bepalen wat de financiële gevolgen zijn van een beleidskeuze en of deze al dan niet gunstig zal uitpakken.

Bijeenkomst 3: Personeel & Personeelsbeleid
Hoe kan worden geborgd dat alle noodzakelijke competenties en vaardigheden binnen de organisatie aanwezig zijn, niet alleen voor het ogenblik, maar ook in de toekomst? Zijn er bijvoorbeeld scholingen nodig om medewerkers bij te brengen in nieuwe ontwikkelingen? Of zijn er nieuwe mensen nodig? Allemaal vragen die vallen onder personeelsbeleid en waar de MOH in opleiding tijdens deze sessie in wordt ingewijd.

Bijeenkomst 4: Eindopdracht
Tijdens deze bijeenkomst krijgt u de kans om alle tijdens de eerdere bijeenkomsten opgedane kennis toe te passen in een concrete praktijkcasus, die u onder begeleiding van de docent omschrijft en aanpakt. De deelnemers presenteren hun uitwerking tegen het einde van de bijeenkomst aan elkaar.

Praktijkeigenaren en/of betrokken huisartsen zijn van harte welkom om deze laatste bijeenkomst bij te wonen.

Toelatingseisen

Studiebelasting
Iedere bijeenkomst wordt afgesloten met een (beperkte) huiswerkopdracht, die tijdens de daaropvolgende bijeenkomst wordt besproken. Daarnaast wordt steeds aandacht besteed aan de eindopdracht.

Opleidingseisen
Minimaal afgeronde MBO-opleiding Doktersassistent. MBO of HBO werk- en denkniveau is een pré.

Kerndocenten
Dr. Elko Klijn en drs. Rinus van Bergeijk zijn de kerndocenten van deze cursus. De gastdocenten die aan de cursus meewerken, hebben hun sporen verdiend in de dagelijkse praktijk, het onderwijs of beide.

Intakegesprek
Voorafgaand aan de cursus neemt één van de kerndocenten contact met de deelnemers op voor het plannen van een (telefonisch) intake /  kennismakingsgesprek. Tijdens dit gesprek worden de persoonlijke leerdoelen besproken, evenals het thema van een mogelijke eindopdracht.

Veelgestelde vragen

Voor wie is de MOH-opleiding geschikt?

De MOH-opleiding is geschikt voor coördinerende assistenten in een huisartsenpraktijk die (onderdelen van) managementtaken op zich (willen) nemen. In de opleiding leer je de basisvaardigheden van deze managementtaken, gericht op het eigen vakgebied in de huisartsenpraktijk, waaronder:

  • Agendaplanning

  • Organisatorische taken

  • Het meedenken en voorbereiden van keuzes van medische handelingen inclusief kostenberekening

  • Financieel management

  • HR-taken

Als de ambitie en de mogelijkheid er is binnen de praktijk om praktijkmanager te worden kan aansluitend doorstroming naar de HBO-opleiding plaatsvinden.