Doktersassistentencongres 2024

Vrouwen in de huisartsenpraktijk

Ontvangen vrouwen bij jou in de praktijk de juiste zorg? In de gezondheidszorg zijn, ook in de huisartsenpraktijk, mannen vaak de leidraad. Ken je het fenomeen de reference man? De reference man is zo’n 1,80 meter lang, weegt 70 kilo, heeft een goed postuur en is man. Ook in de zorg is deze man het uitgangspunt voor veel diagnoses, geneesmiddelen en (contra-)indicaties. Dat terwijl ongeveer de helft van de bevolking vrouw is.

Hoog tijd om de vrouw in de spotlight te zetten! Tijdens het doktersassistentencongres 2024 staat de vrouw centraal. Naast de vrouwelijke patiënt, is er ook aandacht voor de doktersassistent. Wist je dat ongeveer 92% van alle doktersassistenten vrouw is?

De doktersassistent houdt veel ballen omhoog, is vliegende kiep, het eerste aanspreekpunt en heeft ook nog een eigen spreekuur. Tijdens dit doktersassistentencongres maken we een mooie balans en geven we zowel de vrouwelijke patiënt als jou, als doktersassistent, de aandacht.

We zien je graag op donderdag 13 juni, voor een middag en avond vol herkenning en inspiratie met vakgenoten. We verzorgen zeven verschillende workshops, waarvan je er twee mag volgen:

  • Stress en gewicht: een (on)voorspelbare relatie!
  • Incontinentie
  • Vaginale schimmel
  • Supervrouw: alle ballen in de lucht
  • Leefstijl voor de doktersassistent
  • Wakker worden met Ellie: hoe geef ik leiding aan mijzelf?
  • Anticonceptie

Het congres vindt plaats op een prachtige en monumentale plek: Klooster Bovendonk in Hoeven. Waar je naast de leerzame workshops kunt genieten van de prachtige authentieke gebouwen of van de zon in de binnentuin.

Onder alle deelnemers van het doktersassistentencongres verloten we één opleiding tot Spreekuur Ondersteuner Huisarts (SOH) ter waarde van  € 2.550,-. Tijdens de SOH-opleiding leer je zelfstandig veelvoorkomende klachten af te handelen. We maken de winnaar bekend tijdens het doktersassistentencongres.

Lees meer

Opleidingsinformatie

  • Doktersassistenten, Triagisten
  • Kennis-en-wetenschap, Professionaliteit, Samenwerking
  • Donderdag 13 Juni 2024
  • Hoeven, Conferentiecentrum Bovendonk
  • 15.30 - 21.30 uur
  • 3 accreditatiepunten
  • € 249,00
Beschikbaarheid: nog 38 plaatsen
Aanmelden volgende scholing Naar winkelwagen

Omschrijving

In deze editie van het doktersassistentencongres zetten we de vrouw centraal!
De plenaire sessie zal door Theater Aan De Lijn verzorgd worden. Na de plenaire sessie ga je twee workshops volgen, je kunt kiezen uit de volgende onderwerpen:

  • Stress en gewicht: een (on)voorspelbare relatie!
  • Incontinentie
  • Vaginale schimmel
  • Supervrouw: alle ballen in de lucht
  • Leefstijl voor de doktersassistent
  • Wakker worden met Ellie: hoe geef ik leiding aan mijzelf?
  • Anticonceptie

We genieten met elkaar van een goed verzorgd diner; bij mooi weer kunnen we plaatsnemen in de prachtige tuin van Kloosten Bovendonk in Hoeven! Tijdens het congres zal er een fotograaf vanuit Leerpunt KOEL aanwezig zijn om de dag vast te leggen.

Programma

Het voorlopige programma is als volgt:

15.30-16.00 uur Inloop met koffie en thee
16.00-16.05 uur Welkom & opening
16.05-17.05 uur Plenaire sessie
17.20-18.35 uur Workshop ronde 1
18.35-19.35 uur Diner
19.50-21.05 uur Workshop ronde 2

 

Workshops

Workshop 1 - Stress en gewicht: een (on)voorspelbare relatie

Over stress en gewicht is veel te vertellen, maar wat weten we er nu echt van en wat is waar en wat is een fabel? Wat doet gewicht tijdens stress; vallen we dan juist af, of komen we juist aan? Hoe werkt dan nou precies? En waarom gaat de een meer eten en de ander niet? In deze workshop maken we kennis met diverse soorten stress en wat dat voor invloed kan hebben op het gewicht, Welke signalen zie je als DA bij je patiënten aan de balie of de telefoon en wat kan je ermee. Hoe ga je bijvoorbeeld het gesprek aan? 

Workshop 2 - Incontinentie

"Ze noemen me Annelies van der Pies. Ik moet al piesen als ik nies. Vertel mij nooit een goeie grap. Want mijn sluitspier is te slap.”
Brigitte Kaandorp zong het indertijd al. Incontinentie bij vrouwen komt vaak voor. Een kwart de helft van de vrouwen krijgt er ooit mee te maken. Terwijl er veel schaamte is om ermee naar de dokter te gaan. Urineverlies bij druk verhogende momenten of bij sterke aandrang of bij beiden komt dus vaak voor. Hoe komt het? Is het te voorkomen? Welke vormen kennen we? Kunnen we er wat aan doen? Daarover gaat het in deze workshop.

Workshop 3 - Vaginale schimmel

Welke adviezen kun je patiënten met een vaginale schimmelinfectie geven? Hoe vaak kun je Canesten telefonisch herhalen? En wanneer moet iemand echt op het spreekuur van de huisarts komen? Leer meer over de oorzaken, oplossingen en valkuilen van vaginale schimmelinfecties bij vrouwen.

Workshop 4 - Supervrouw: alle ballen in de lucht

Het werken als doktersassistent kan stressvol zijn. Zeker als er veel (onverwachte) dingen gebeuren, er een pandemie of griepepidemie heerst, of als de werkdruk hoog is door bijvoorbeeld lage bezetting. Op veel verschillende gebieden moet je je staande zien te houden. Hoe ga je om met patiënten, met de huisartsen, de POH-ers, en met alle andere partijen waarmee je te maken hebt? Hoe kan je zoveel mogelijk doen in zo weinig mogelijk tijd? Hoe kun je je vakinhoudelijke ontwikkeling combineren met privé? En last but not least: hoe zorg je ook nog een beetje voor jezelf? Ga er maar aan staan! In deze workshop onderzoek je ‘jouw ballen in de lucht’. Bewustwording, keuzes maken, en zelfzorg krijgen aandacht. Wat helpt en inspireert is de uitwisseling met andere doktersassistenten. Het delen van twijfel en zorg, maar ook het motiveren en adviseren van elkaar maakt dit tot een waardevolle workshop. Met welk voornemen ga jij uiteindelijk naar huis? 

Workshop 5 - Leefstijl voor de doktersassistent

Snel, hup-hup, heb jij je al multitaskend opgegeven voor dit congres? Als vrouw en doktersassistent heb je natuurlijk de ideale leefstijl?! Of heb je de schort van moeders aangehouden en de werkuren van pa er gratis bij genomen? Loop je meestal vier dingen tegelijk te doen en eet je je lunch achter de telefoon terwijl je nog snel en foutloos een mail weg typt? Is sporten voor jou rennen naar de parking en gaat de wekker altijd te vroeg af? Denk jij bewust na over wat je eet, wanneer en waarom of doe je dat afwezig voor de TV?  Is bijkletsen met je vriendinnen tegenwoordig gewoon snel appen op de WC? Maar even serieus; staat leefstijl op jouw agenda? En hoe zet je het in hemelsnaam nog op de agenda van je patiënten? Blaas je leefstijl nieuw leven in tijdens deze workshop!

Workshop 6 - Wakker worden met Ellie: hoe geef ik leiding aan mijzelf?

'De wekker gaat. Veel te luid. Mmmm … er nu alweer uit? Nee hè. En vandaag ook nog samenwerken met die collega die zooooo traaaaag werkt. Pfffff...’
Dagelijks staat de doktersassistente voor grote uitdagingen:

  • De agenda’s van de huisartsen zijn behoorlijk vol geboekt, hoe ga ik om met die daadkrachtige patiënt die per se vandaag naar de huisarts wil.
  • Het team is niet op volle sterkte. Dat betekent dat we allemaal een paar stappen extra moeten doen. Echter, dat wil niet iedereen.
  • De huisarts met een overvolle agenda en geen tijd voor ruggenspraak met je over een patiënt.

In deze workshop ontvang je concrete handvatten hoe met deze situaties om te gaan. Echter, aan het begin van alles sta jijzelf. Wat kun jíj doen wat maakt dat het jouw dag wordt? Hoe ga je om met je geijkte patronen van communiceren, met jouw valkuilen, met je ‘lastige’ collega, met die heel speciale patiënt en met die huisarts die van alles belooft en het niet nakomt?

Workshop 7 - Anticonceptie

Welke anticonceptie kan ik gebruiken als ik borstvoeding geef? Wanneer kan ik stoppen met mijn anticonceptie? Help! Ik ben de pil vergeten. Zomaar een aantal vragen die doktersassistenten aan de telefoon of tijdens het spreekuur tegenkomen. Wil jij weten welke vormen van anticonceptie er inmiddels allemaal zijn, hoe ze werken en welk antwoord je kunt geven op de bovenstaande vragen? Kom dan naar de workshop ‘Anticonceptie’ en wordt op de hoogte gebracht van de meest recente informatie rondom dit onderwerp.