SOH-congres 2023

Jouw talent op de juiste plek

Waar past jouw talent als SOH het beste? De SOH is van groot belang voor de praktijk. Je hebt geleerd hoe je 15 veelvoorkomende klachten zelfstandig afhandelt. Daarmee ontlast je de huisarts. Maar hoe zet je jouw kennis en kunde optimaal in?

Geniet van een leerzame dag samen met collega-SOH op 16 november 2023 in Bunnik (vlakbij Utrecht). Samen hercertificeren én dineren.

Deze editie van het SOH-congres trappen we af met een plenaire sessie over taakherschikking. De doktersassistent, SOH, POH, VH, VS, PA en de praktijkmanager. Er zijn een hoop professionals aan het werk binnen het huisartsenteam. Maar wie doet wat? En waarom? Weet je van je collega’s wat ze doen? Wat is jouw rol als SOH? Waar liggen kansen?

Maud van Vlerken (projectleider taakherschikking bij KOH) neemt je mee in de wereld van taakherschikking. Hoe de SOH ingezet kan worden in de huisartsenzorg. En wat dat voor veranderingen in de organisatie met zich mee brengt. We maken de vertaalslag van theorie naar praktijk.

Naast de plenaire sessie kun je twee workshops naar keuze volgen. Ga je voor vaardigheden zoals enkelbandletsel of medicatie? Of focus je op je soft skills zoals  werk- en privébalans of communicatie? Je kunt alle zes workshops bekijken onder het kopje ‘programma’.

Tot op het SOH-congres!

Tijdens het SOH-congres zal er een fotograaf vanuit Leerpunt KOEL aanwezig zijn om de dag vast te leggen.

Lees meer

Opleidingsinformatie

 • Doktersassistenten, Triagisten
 • Communicatie, Kennis-en-wetenschap, Professionaliteit
 • Donderdag 16 November 2023
 • Bunnik, Postillion Hotel Bunnik
 • 13.30 - 21.00 uur
 • 5 accreditatiepunten
 • € 295,00
Beschikbaarheid: nog 4 plaatsen
Aanmelden volgende scholing Naar winkelwagen

Programma

13.30-14.00 uur Inloop
14.00-15.00 uur Welkom & plenaire sessie
15.00-15.15 uur Pauze
15.15-17.15 uur Workshopronde 1
17.15-18.30 uur Diner
18.30-20.30 uur Workshopronde 2
20.30-21.00 uur Afsluiting en evaluatie

 

Workshops

Tijdens het congres zal je twee workshops volgen. Je hebt keuze uit: 

Workshop 1 - Goede communicatie, goede zorg

Een goede relatie met je patiënt is cruciaal. Het zorgt voor vertrouwen. De indruk die je maakt op je patiënt heb je grotendeels zelf in de hand. En begint met de manier waarop je contact maakt. Verbaal en non-verbaal. Je staat voor optimale en persoonlijke zorg. Je bent op zoek naar dat wat voor je patiënt het meest waardevol is. Dat bereik je door nauw samenwerken en open communicatie. Maar wat doe je als het minder soepel verloopt? Wanneer je elkaar niet  aanvoelt, begrijpt of verstaat?

Tijdens deze workshop leer je hoe je een consult opbouwt. Wat doe je wel en wat niet? Ook komt aan bod hoe jouw manier van communiceren van invloed is op je patiënt. En krijg je tools aangereikt hoe je hier mee omgaat. We gaan voor betere consultvoering en effectieve(re) communicatie!

Workshop 2 - Enkelbandletsel

Na het succes tijdens vorige SOH-congres opnieuw de workshop Enkelbandletsel! Patiënten met een trauma van de enkel kom je regelmatig tegen. Hoe pak je dat aan? Volgens de nieuwe NHG-standaard Enkelbandletsel (oktober 2021) wordt er nu, op basis van klachten en lichamelijk onderzoek, onderscheid gemaakt tussen mild en matig tot ernstig enkelbandletsel.

In deze workshop word je op de hoogte gebracht van de belangrijkste wijzigingen. Je leert hoe je de ernst van het letsel bepaalt en welke behandeling en revalidatiedoelstellingen je toe kan passen. Daarnaast leer je meer over de voor- en nadelen van tape- en bracebehandelingen en oefen je hoe je deze in de praktijk kan toepassen. Een echte ‘hands-on-(enkel-)workshop’ dus!

Workshop 3 - Medicatie-adviezen voor de SOH

Hoe lang mag ik iemand 4dd 1000mg paracetamol adviseren? Hoe zit het met prednison gebruik bij iemand met een wond? Tijdens deze workshop ga je aan de slag met vragen over medicatie die jij als SOH adviseert aan patiënten. Je krijgt tips en tricks over medicatie die belangrijk zijn tijdens jouw SOH-spreekuur. In deze workshop krijg je praktische handvatten om toe te passen in de praktijk.  

Workshop 4 - Seks, soa & de SOH

Als SOH kun je goed patiënten zien met soa-klachten. Het is dan wel van belang dat je volgens de juiste richtlijnen handelt. Tijdens deze workshop krijg je een update van de laatste richtlijn. Ook leer je hoe je seksualiteit (want zonder seks geen soa!) bespreekbaar maakt door na te denken over en te oefenen met:

 • Wat is seksuele gezondheid
 • Mythes, vooroordelen en drempels
 • Seksualiteit zelf ter sprake brengen

Workshop 5- Werk- en privébalans (incl. burn-out)

Opzij, opzij, opzij! Maak plaats, maak plaats, maak plaats! Ik heb ongelofelijke haast!

Herkenbaar? Alles moet nu en dat geldt ook voor de balans tussen ons werk en privéleven. Ontspannen en leuke dingen doen moet ook nu. En het liefst zo goed en leuk mogelijk. Pffff. Vandaag staan we hier gezamenlijk bij stil. Serieus, met enige zelfspot en handvatten om niet in de hedendaagse valkuilen van ons hectische leven te vallen. Van normale stress naar overbelasting tot aan een maandenlange burn-out. Wat zijn de 'ingrediënten' hiervoor? En hoe voorkom je dat dit jou overkomt?

Workshop 6 - Klinisch redeneren

Waarom handel je zoals je doet als SOH? Klinisch redeneren is de vaardigheid om eigen observaties en interpretaties te koppelen aan medische kennis. Zoals fysiologie, anatomie, pathologie en farmacologie. Zo kun je goed onderbouwen welke zorg je moet inzetten. En welke vervolgstappen je moet nemen. In deze workshop maken we kennis met klinisch redeneren. En gaan we met casuïstiek aan de gang.

Veelgestelde vragen

Welke workshops kan ik volgen?

Je volgt twee workshops. Je hebt keuze uit:

 • Goede communicatie, goede zorg
 • Enkelbandletsel
 • Medicatie-adviezen voor de SOH
 • Seks, soa & de SOH
 • Werk- en privébalans (incl. burn-out)
 • Klinisch redeneren

Hoeveel (hercertificerings)punten haal ik met het congres?

Het SOH-congres telt mee voor 4 hercertificeringspunten voor je hercertificering als SOH. Naast hercertificeringspunten behaal je ook 5 reguliere accreditatiepunten voor jouw beroepsgroep.

Op welke locatie is het congres?

Deze editie van het congres zal plaatsvinden in het vernieuwde Postillion Hotel in Bunnik. Vlakbij Utrecht. Het adres is: Baan van Fectio 1, 3981 HZ Bunnik. Er is ruime en gratis parkeergelegenheid. Je kunt ook met het OV. Het hotel ligt op tien minuten loopafstand van Station Bunnik. Of kies voor de bus vanaf station Utrecht Centraal. De bus stopt voor het hotel.

Kan ik gratis parkeren bij het Postillion Hotel?

Jazeker, parkeren is gratis! Er zijn meer dan 650 parkeerplekken voor de deur. 

Wat is er inclusief tijdens het congres?

Er zal de gehele dag onbeperkt koffie, thee en (fruit)water aanwezig zijn. Voel je een dip? Geniet van het heerlijke brainfood van het Postillion Hotel. Zoals dadelvijgenballen, vers fruit en blauwe bessen muffins. Lekker! Daarnaast ga je gezellig met collega-SOH genieten van een uitgebreid diner. In de vorm van een buffet.

Wat is het programma?

 • 13.30 - 14.00: Inloop
 • 14.00 - 15.00: Welkom & plenaire sessie
 • 15.00 - 15.15: Pauze
 • 15.15 - 17.15: 1e workshopronde
 • 17.15 - 18.30: Diner
 • 18.30 - 20.30: 2e workshopronde
 • 20.30 - 21.00: Afsluiting en evaluatie