Verslag van 'Vaccinaties en beestjes'

Robert Mol

In de lijn van een goedlopende samenwerking tussen het Erasmus MC,  afdeling virologie en infectieziekten en Leerpunt KOEL vonden in november j.l. twee goed bezochte nascholingen plaats rondom vaccinaties en infectieziekten. 


De stand van zaken rondom het Rijksvaccinatieprogramma

Op 6 november was een bioscoopzaal van Lantaarn Venster bijna tot de nok gevuld met enthousiaste triagisten van de regionale Huisartsenposten en huisartsen. De sprekers gaven een duidelijk beeld over de stand van zaken rond de vaccinatiegraad binnen het huidige Rijksvaccinatieprogramma, over de stand van zaken omtrent  de aparte Meningokokvaccinatie bij tieners en de relatieve lage opkomst bij HPV-vaccinatie. De actualiteit en de  enthousiaste interactie maakte deze nascholing top! De nascholing werd beoordeeld met een gemiddeld  cijfer van 8,4.

“Alle (maal) beestjes: infectieziekten als tropische verrassing”. 

Op 22 november organiseerde Prof. Eric van Gorp zijn traditionele nascholing over infectieziekten. Een bataljon aan wetenschappelijke sprekers actief in het veld van ‘emerging infections’ gaven de opnieuw goed gevulde zaal met huisartsen rijke informatie. Het betrof de actualiteit en impact over recente en potentiele uitbraken van infectieziekten in onze regio. Er werd ingegaan op infectieziekten vanuit het public health perspectief (met bijv. forse toename West Nile virus verspreiding in Europa), de patiënt met koorts terugkerend uit tropische gebieden en de rol van de mug in het kader van verspreiding van infectieziekten. De avond werd afgesloten met aanschouwelijk onderwijs over worm en parasitaire infecties en de traditionele 15 vragen infectieziekten quiz als mooie afsluiting van een avond. De nascholingen werd beoordeeld met een gemiddeld  cijfer van 8,2.

Take home messages:

  1. Gele koorts komt op meer plekken voor dan u denkt.

  2. Geef assistenten meer kennis zodat zij u kunnen helpen bij de reizigersadvisering.
  3. Ga in de huisartsenpraktijk rationeel om met feiten en fabels rondom vaccinaties.

  4.  

    Wees bedachtzaam op nieuwe infectieziekten waarmee patiënten op het spreekuur komen en waarbij soms directe maatregelen, zoals quarantaine, noodzakelijk zijn.


     

Op maandag 4 november 2019 staat er weer een mooi programma voor u klaar rondom vaccinaties en infecties!

 

De docenten van 'De stand van zaken rondom het Rijksvaccinatieprogramma':
Prof. Dr. Eric van Gorp, internist-viroloog,  Wesley de Jong, arts vaccinatiepoli Erasmus MC  en Marie- Christine Trompenaars, arts Infectieziektebestrijding GGD

De docenten van 'Alle (maal) beestjes: infectieziekten als tropische verrassing':
Prof. Dr. Eric van Gorp, Wesley de Jong, Prof. Dr. Jaap van Dissel, directeur Centrum Infectiebestrijding RIVM, Sander Koenraadt, entomoloog Universiteit Wageningen, Jaap van Hellemond, parasitoloog Erasmus MC en Thomas Langerak, arts Reizigersadvisering Erasmus MC