Gewapend tegen agressie

Mieke van Dijk

Van de week was in het nieuws hoe vaak doktersassistenten in de dagpraktijk met geweld door patiënten te maken hebben. Uit onderzoek van de NVDA onder bijna 1000 doktersassistenten blijkt dat zelfs bijna twee derde van hen in de afgelopen twee jaar te maken had met agressie. Assistenten werden beschimpt, met vuurwapens en messen bedreigd of kregen computermonitors naar hun hoofd. ‘Ik ben geschokt en boos’, is het commentaar van NVDA-voorzitter Kees Gillis tijdens zijn gesprek met Sven Kockelman in radioprogramma 1 op 1.

Hoewel Gillis op stevige agressiegetallen gerekend had, overtrof de uitkomst van het onderzoek al zijn verwachtingen in negatieve zin. Hij roept de maatschappij op om zich te bezinnen op het concept wellevendheid, en om ons niet zo te laten gaan tegenover zorgverleners. De oorzaak van het geweld ligt aldus Gillis vooral in de onterechte verwachting dat gezondheidszorg – net als commerciële dienstverlening – 24/7 en wel onmiddellijk beschikbaar is. Dat terwijl de realiteit op de drukke huisartsenpraktijken nou eenmaal is dat je vaak even moet wachten. Daarnaast gelooft Gillis dat mensen onvoldoende beseffen dat doktersassistenten degelijk opgeleide mensen zijn, in wiens oordeel je als patiënt gerust vertrouwen kunt stellen.

Geweld is iets dat de assistenten overkomt als poortwachters van een felbegeerd maar schaars iets: de tijd van de huisarts. Gillis heeft gelijk dat hier een maatschappelijke aanpak op nodig is. Toch is er ook iets waar assistenten en hun werkgevers ondertussen zelf aan kunnen werken: goede scholing. Door te begrijpen welke vormen van agressie er zijn, waardoor zij worden getriggerd en op welke manieren je in een gegeven situatie de-escalerend kunt optreden, is een deel van de agressiegevallen welllicht af te wenden. Bovendien sta je al een stuk steviger in je schoenen als je snapt waar je in terechtkomt en wat je zelf kunt doen om de situatie te beïnvloeden. Leerpunt KOEL biedt speciale agressietrainingen waarmee je meer zelfvertrouwen ontwikkelt in de omgang met bedreigende situaties. Kijk op de website van Leerpunt KOEL voor het nascholingsaanbod en doe er je voordeel mee. Wil je alvast met de training kennismaken: er zijn nog enkele plaatsen vrij voor de workshop agressietraining tijdens het Doktersassistentencongres. Meld je hier aan.