Weg met dat managementgedoe!?

Mieke van Dijk

Worstelingen met managementtaken?

Op vrijdag 5 april 2019 bracht de NOS het verhaal van huisarts Hans van der Veen. Hij kon zijn praktijk in het Zeeuwse Wissenkerke onlangs, na twee jaar leuren, eindelijk aan een opvolger overdragen. Hij vertelde over hoe hij door de jaren heen steeds meer een manager werd in plaats van huisarts: ‘Er werkten hier inmiddels acht mensen voor wie ik me verantwoordelijk voelde. Daarnaast zat ik met automatisering, actualisatie, facturatie, boekhouding en personeelszaken… er is zoveel bijgekomen’, verzuchtte hij tegen de NOS. De verandering die Van der Veen beschrijft is het toenemend aantal andere zaken naast de medische en medemenselijke essentie van het huisartsen vak. Daar worstelen veel huisartsen mee. Het leidt ertoe dat steeds meer van hen kiezen voor werken in loondienst of als waarnemer. 

‘Er werkten hier inmiddels acht mensen voor wie ik me verantwoordelijk voelde. Daarnaast zat ik met automatisering, actualisatie, facturatie, boekhouding en personeelszaken… er is zoveel bijgekomen’

Tijd voor een andere aanpak!

Toch is er ook een andere manier om een deel van die hinderlijke managementaken af te stoten, zonder de eigen praktijk op te doeken. Bijvoorbeeld dankzij de Post-MBO assistentenopleiding tot Management Ondersteuner Huisarts van KOEL (MOH). Met die opleiding op zak kan de eigen assistente de huisarts van een groot deel van zijn praktijkmanagementtaken ontlasten. Voor de assistente een verrijkende aanvulling op haar gebruikelijke verantwoordelijkheden, voor de huisarts een last van de schouders.

Bent u huisarts met (plannen voor) een eigen praktijk, en herkent u zich in de terugkerende twijfel of u op deze manier wel verder wilt? Of bent u een assistente die de huisarts op dit gebied graag meer wil kunnen ondersteunen? Kijk hier voor meer informatie over onze opleiding tot managementondersteuner.