Veelgestelde vragen

Door corona kan ik mijn stage niet op tijd afronden. Wat nu?

Dit is afhankelijk van jouw situatie. Neem voor meer informatie contact op met Back Office via secretariaat@leerpuntkoel.nl

Hoe weet ik wanneer ik moet hercertificeren?

Zodra je de SOH-opleiding hebt afgerond krijg je twee jaar de tijd om te hercertificeren. In deze twee jaar behaal je 6 hercertifceringspunten. Voor de verplichte basismodule krijg je 2 punten. De andere 4 punten behaal je met een keuzemodule. De twee jaar tellen vanaf het moment dat je je SOH-diploma hebt behaald. Stel je hebt op 1 januari 2023 je diploma gehaald, dan hercertificeer je voor 1 januari 2025. Daarna begint de twee jaar weer opnieuw. We sturen regelmatig herrinneringen per e-mail maar we verwachten dat je het zelf bijhoudt. 
 

Ik ben te laat met hercertificeren. Wat moet ik doen?

Wat je dient te doen als je te laat bent met hercertificeren hangt af van hoelaat je bent. 

Minder dan 6 maanden te laat

Behaal de 6 hercertificeringspunten alsnog. De datum van hercertificeren verschuift daarna 2 jaar door. Voor de volgende periode krijg je dus iets korter de tijd om te hercertificeren.

 

Tussen de 6 maanden en 2 jaar te laat

Je dient de 6 hercertificeringspunten twee keer te behalen, dus 12 punten in totaal. Je dient in ieder geval de KennisApp te volgen.

 

Meer dan 2 jaar te laat

Je dient opnieuw praktijkexamen te doen (kosten €135,-) en de KennisApp te volgen. Daarnaast dien je de reguliere 6 hercertificeringspunten te halen. Daarna word de hercertificeringsdatum aangepast naar de datum van het nieuwe praktijkexamen.

Ik heb de basismodule én een keuzemodule gevolgd. Wanneer ontvang ik mijn punten?

Als je beide onderdelen binnen twee jaar hebt gevolgd, ontvang je binnen vier weken bericht over je hercertificering.

Hoe overtuig ik mijn werkgever van het nut van een SOH?

Er zijn drie belangrijke voordelen:

1) Het is een uitbreiding van je werkzaamheden

Je gaat zelfstandig veelvoorkomende klachten afhandelen. Dat geeft meer variatie en uitdaging in je werk. Hierdoor zul je meer gewaardeerd worden door je werkgever en collega’s. Oftewel: hogere arbeidstevredenheid!

2) De huisarts krijgt meer tijd

Als SOH kun je tot een derde van de consulten overnemen van de huisarts. Hierdoor houdt de huisarts meer tijd over voor complexere problematiek. Vaak is dit de problematiek die de huisarts ook meer voldoening geeft. Win-win dus!

3) Je genereert extra inkomsten

Als SOH val je onder de eindverantwoordelijkheid van de huisarts. Dat betekent dat voor elk consult dat jij uitvoert de gebruikelijke consulttarieven gerekend mogen worden. Zo verdien je de opleiding snel terug. En levert jouw inzet inkomsten op voor de praktijk.

Succes met het overtuigen van je werkgever!

Wat voor invloed heeft de SOH-opleiding op mijn salaris?

Regelmatig krijgen we de vraag wat de functiewaardering is in de CAO voor het werk als SOH. Die is er nog niet, maar staat wel op de agenda bij de NVDA en de LHV. Je kunt natuurlijk wel met je werkgever om tafel om te kijken of je je SOH-uren kunt laten uitbetalen als doktersassistent+. Omdat je waarde toevoegt aan jouw werkplek, heb je een goed punt om jouw werkgever jouw waarde in heroverweging te laten nemen.

Mag ik als SOH zelfstandig medicatie voorschrijven?

Als SOH ben je niet BIG-geregistreerd (tenzij je een verpleegkundige achtergrond hebt). De huisarts blijft altijd verantwoordelijk voor het werk van de SOH. Met protocollair werken is het mogelijk om werkzaamheden zelfstandig uit te voeren. Protocollair medicatie voorschijven is geen onderdeel van de SOH-opleiding.

Ik ben triagist. Kan ik met het SOH-diploma op de huisartsenpost werken?

Zeker! Het inzetten van een SOH op de huisartsenpost levert net zo goed voordelen op. Triagisten kunnen de opleiding tot SOH doen om spreekuren te draaien op de huisartsenpost. Wil je je werkgever overtuigen van de financiële voordelen? Kijk dan even hier

Ik heb de SOH-opleiding ergens anders gevolgd. Gelden alle regels rondom de SOH dan ook voor mij?

De enige andere aanbieder van de SOH-opleiding van Leerpunt KOEL is DOKh. Voor deelnemers van de SOH-opleiding bij DOKh gelden dezelfde (hercertificerings)regels als voor deelnemers van Leerpunt KOEL. Er zijn andere organisaties die een soortgelijk opleiding aanbieden. Deze zijn niet verbonden aan de regels van de SOH-opleiding van Leerpunt KOEL.

Ik heb de opleiding al gedaan. Krijg ik de nieuwe SOH-map dan gratis?

Nee. Je hebt al een map gekregen bij de opleiding die je hebt gevolgd. Bij het volgen van de basismodule krijg je de nieuwe map digitaal toegezonden met watermerk. Zo heb je wel beschikking over de nieuwste informatie. Als extra service bieden we je de mogelijkheid om de fysieke map te bestellen voor € 99,-. 

Wat als ik niet slaag voor het theorie-examen?

Mocht je het theorie-examen niet halen, dan kun je het examen inzien en deze herkansen. Het inzien van je examen is altijd bij Leerpunt KOEL. Aan de eerste herkansing zitten geen kosten verbonden. Wanneer je nogmaals zakt gaat de examencommissie in overleg over jouw situatie. Ze kunnen adviseren om het theorie-examen mondeling af te nemen (€ 89,-) of op de reguliere manier (€ 49,-). 

Het theorie-examen dient binnen 3 maanden te worden herkanst waarbij het doorlopen van het DLO wordt geadviseerd.

Mocht het theorie-examen niet binnen 3 maanden worden herkanst dan vervalt de mogelijkheid tot herkansen en zijn de consequenties voor de cursist
“opnieuw de SOH opleiding inschrijven en volgen”

Het lukt niet mijn stage binnen 9 maanden af te ronden (afgezien van de maatregelen door corona). Wat nu?

Je krijgt de mogelijkheid 6-9 maanden stage te lopen. Lukt dit niet dan mag eenmalig schriftelijk 3 maanden uitstel worden gevraagd. In 2020 is er de “Corona” maatregel, iedereen heeft 6 maanden uitstel gekregen. Dit geldt voor de mensen die hun stage moeten afronden in de periode 01-03-2020 t/m 01-09-2020. Lukt het na die 6 maanden nog niet om de stage af te ronden dan geldt voor de groep die gestart is voor 01-09-2019 dat ze opnieuw theorie examen moeten doen, kosten €89, en erna nog 3 maanden hebben om hun stage af te ronden. Voor de groep die gestart is na 01-09-2019 geldt dat ze een kennistoets van 20 vragen moeten doen, kosten €89, en dat ze dan nog 3 maanden de tijd krijgen om de stage te volbrengen. In corona tijd kunnen mensen als zij hun stage map volledig hebben ingevuld praktijk examen doen en de terugkombijeenkomst stage online volgen (in te plannen in overleg met secretariaat).

Kun je met een verpleegkundige (niveau 4) opleiding de SOH-opleiding volgen?

Ja, dat mag. Mits je werkzaam bent in de dagpraktijk. Dit omdat je tijdens de opleiding stage gaat lopen.

Voor wie is de SOH-opleiding geschikt?

De SOH-opleiding is geschikt voor:

  • Doktersassistenten
  • Triagisten
  • Verpleegkundigen
  • Praktijkondersteuners

Het is een post-MBO opleiding. Je dient voldoende tijd te kunnen investeren. Met zelfstandig denkvermogen, besluitvaardigheid en inzicht zit je helemaal goed!